Ciasto z jagodami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • cukier

    1 1/2 szkl
  • jajko

    6 szt
  • masło

    1 kostka
  • śmietana

    ok 3/4 szkl kwaśnej
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jagody

    ok2 szkl
  • aromat

    dowolny
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jagody opłukać i osuszyć. Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać aromat, mąkę, śmietanę i żółtka. Wszystko krótko połączyć. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
Przełożyć ciasto do przygotowanej dużej blaszki. Ciasto zasypać jagodami (można lekko oprószyć cukrem pudrem ale niekoniecznie).
Ciasto pieczemy do suchego patyczka ok 50 min w 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat