Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jagodami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
cukier 1 1/2 szkl
jajko 6 szt
masło 1 kostka
śmietana ok 3/4 szkl kwaśnej
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jagody ok2 szkl
aromat dowolny

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jagodami

Jagody opłukać i osuszyć. Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać aromat, mąkę, śmietanę i żółtka. Wszystko krótko połączyć. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
Przełożyć ciasto do przygotowanej dużej blaszki. Ciasto zasypać jagodami (można lekko oprószyć cukrem pudrem ale niekoniecznie).
Ciasto pieczemy do suchego patyczka ok 50 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak