Ciasto z jagodami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6 szt
  • cukier

    1,5 szkl
  • mąka pszenna

    4 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • śmietana 18 proc

    200 g
  • margaryna

    125 g
  • jagody

    1,5 szkl
  • cukier puder

    do posypania ciasta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka zmiksować z cukrem na kogel-mogel i dodać pozostałe składniki. Ciasto powinno mieć dosyć gęstą konsystencję. Jagody umyć i odcedzić na durszlaku z nadmiaru wody. Blaszkę o wymiarach 40x24 wysmarować delikatnie margaryną i wylać ciasto. Jagody ułożyć przyciskają je lekko do dołu i wyrównać powierzchnię ciasta. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180C. Ciasto po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
JulkaTomeczek
To ciasto można zrobić z innymi owocami np. truskawkami, wiśniami, śliwkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Olga_SK 22.06.2017 17:53
Ależ apetycznie wygląda! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat