Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jagodami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 2 szt
cukier 2 łyżki
mąka 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

Masa

śmietana 30% 1 szt
cukier 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
gorąca woda 1/4 szkl

Dodatkowo

galaretka owoce leśne 1 szt
jagody

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jagodami

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie dodać żółtka i ubić, a na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st, aż biszkopt się przyrumieni i będzie odchodził od brzegów.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić wraz z cukrem, a na koniec dodać wystudzoną, rozpuszczoną żelatynę.
Wystudzony biszkopt włożyć ponownie do tortownicy, wyłożyć na niego przygotowaną masę piankową, w którą powciskać umyte i osuszone jagody.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i gdy zacznie tężeć zalać nią ciasto w tortownicy.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na noc do całkowitego stężenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 22.08.2014 06:32
pyszniutkie ciasto :)
Seba 18.08.2014 15:33
bardzo dobre ciasto
gusia1000 16.08.2014 23:31
Fajne, sezonowe ciasto.
Grażyna13 08.08.2014 21:06
Podoba mi się :)
ppaulina 06.08.2014 21:55
pychotka :)
JOANNA16 04.08.2014 15:58
super ciacho))
barbara11561 02.08.2014 18:27
świetne ciasto:)
as28 02.08.2014 18:20
pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje;)
Katarzyna59 02.08.2014 18:15
wyśmienite ciasto
pajbek 02.08.2014 18:01
Lubię takie ciasta :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak