ciasto z jagodami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 szklanki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • masło

    250 gram
  • śmietana 18 proc

    1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 i 1/2 łyżeczki
  • jagody

    30 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz 1/2 szkl. cukru pudru. Następnie posiekać z masłem (masło należy wcześniej wystawić z lodówki, wówczas szybciej połączy się z mąką). Dodać utarte z resztą cukru żółtka, następnie wymieszać ze śmietaną. Zagnieść ciasto. Wyłożyć do nasmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą blachy. Porobić nakłucia widelcem. Wstawić do piekarnika piec 15 min w tem. 180 stopni. Następnie wyjąć placek, wyłożyć na niego jagody (można je dosłodzić według uznania) i wstawić jeszcze na ok. 20 minut do piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 22.06.2012 18:26
a skąd ta biała warstwa?
SylwiaMagdaSabin 25.11.2011 12:59
palce lizać
Magdalena1110 21.03.2011 07:32
pycha
stokrotka 15.03.2011 16:17
mniam....
MAR3STA 10.03.2011 15:44
swietne ciasto;)
kanu83 09.03.2011 14:21
Wspomnienie lata- pychotka:)
Ania67 09.03.2011 12:57
Marzenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat