Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami,kruszonką i żurawiną.
Kroki postępowania
1. Masło(powinno mieć temp. pokojową) ucieramy z cukrem na puszystą masę.
2. Dodajemy jajko i dalej ucieramy mikserem.
3. Następnie dolewamy mleko.
4. Na koniec dodajemy mąkę(wcześniej przesianą) i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników.
1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka.
2. Jabłka zalewamy wodą tak, by je przykryła. Gotujemy do miękkości - około kilku minut.
3. Odlewamy wodę, do jabłek dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Studzimy.
2 łyżki cukru
60 g masła
60 g płatków owsianych
2-3 łyżki żurawiny
1. Masło rozpuszczamy na patelni.
2. Do masła dodajemy płatki i cukier.
3. Mieszamy i podsmażamy ok. 4 minut.
4. Na koniec dodajemy żurawinę.
UWAGA!!! Najlepiej użyć świeżej żurawiny, ale może być i suszona - trzeba tylko uważać, żeby się nie przypaliła - jak u mnie za pierwszym razem :)
1. Keksówkę(28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy nań ciasto.
2. Na ciasto kładziemy ostudzone jabłka.
3. Jabłka posypujemy przygotowaną kruszonką.
4. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.