Ciasto z jabłkami,bitą śmietaną i herbatnikami w czekoladzie.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • białko

    4 sztuki
  • cukier

    3 łyżki
  • mąka tortowa

    4 łyżki
  • olej

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta

Masa jabłkowa

  • jabłka

    70 dag
  • cukier

    do smaku
  • galaretka agrestowa

    2 sztuki

Masa śmietankowa

  • śmietana kremowa 30%

    1 szklanka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • cukier puder

    do smaku
  • gorąca woda

    kilka łyżek

Polewa

  • kakao

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • masło lub margaryna

    3 łyżki
  • gorąca woda

    odrobina

Dodatkowo

  • herbatniki

    około 16 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy olej i chwilę ubijamy.Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia,delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21 cm x 25 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15 minut. Upieczony biszkopt studzimy.
2.Jabłka myjemy,osuszamy,obieramy i usuwamy gniazda nasienne,następnie kroimy w kostkę i odważamy 70 dag. Pokrojone jabłka wkładamy do garnka,podlewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i dusimy do miękkości,ale nie do całkowitego rozpadnięcie się jabłek,następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy galaretki w proszku,dokładnie mieszamy,ale już nie gotujemy.Masę jabłkową studzimy. Gdy zacznie tężeć wykładamy na biszkopt.
3.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,następnie wlewamy żelatynę i ubijamy do dokładnego połączenia się. Następnie masę śmietankową wykładamy na jabłka.
4.Na warstwę śmietankową wykładamy herbatniki.
5.Kakao i cukier przekładamy do garnka,dodajemy odrobinę gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając,następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.
6.Następnie polewą smarujemy wierzch ciasta.Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.
Babeczka35
Waga jabłek jest podana po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 21.05.2017 15:12
Dziękuję:)
dodi 25.01.2016 12:31
ładnie wygladaja
monikaT83 24.01.2016 22:00
ciasto z jabłkami to ja zawsze chętnie:)
Babeczka35 24.01.2016 18:48
Dziękuję:)
Janina 24.01.2016 15:56
Ciasto super, bardzo lubię takie;))
Babeczka35 24.01.2016 12:16
Dziękuję:)
Motorek 24.01.2016 12:12
fajne ciasto
Ewa Wojtaszko 24.01.2016 11:12
wygląda smakowicie
Babeczka35 24.01.2016 11:12
Dziękuję:)
olkaaa 24.01.2016 11:10
wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat