Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami z dwóch ciast

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto kruche 1 sztuka
ciasto francuskie 1 sztuka
jabłka 1,5 kg
kardamon 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
skórka z cytryny 1 łyżeczka
pektyna 3 łyżeczki
białko 1 szt
cukier trzcinowy 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami z dwóch ciast

To ciasto można zrobić szybko jeśli zdecydujemy się użyć gotowych ciast. Jeśli chcemy sami przygotować ciasta wtedy czas się wydłuża. Aby mnie czas nie ograniczał ciasto postanowiłam wykorzystać ciasta gotowe. Jabłka obrałam, pokroiłam w gruba kostkę i przesmażyłam wraz z przyprawami i cukrem trzcinowym, dodałam pektynę i odstawiłam do ostygnięcia ( ideałem jest mieć gotowe słoiki z przesmażonymi jabłkami). Tortownicę nasmarowałam masłem i oprószyłam mąką. Wyłożyłam nim tortownicę wraz z bokami. Ciasto wysmarowałam białkiem jaja kurzego. Wyłożyłam jabłka, a
wierzch przykryłam kratką z ciasta francuskiego .

Piekłam 45 minut. Przez pierwsze 30 minut w 180 stopniach a następnie 15 minut w 220 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 13.09.2017 18:12
super ciasto, wygląda apetycznie
jejkuchnia 13.09.2017 07:09
Ja też jestem chętna na kawałek. ;)
R'n'G Kitchen 12.09.2017 15:38
Jak z jabłkami, to my bierzemy w ciemno ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak