Ciasto z jabłkami z dwóch ciast

Ciasto z jabłkami z dwóch ciast

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto kruche

    1 sztuka
  • ciasto francuskie

    1 sztuka
  • jabłka

    1,5 kg
  • kardamon

    1 łyżeczka
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • pektyna

    3 łyżeczki
  • białko

    1 szt
  • cukier trzcinowy

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

To ciasto można zrobić szybko jeśli zdecydujemy się użyć gotowych ciast. Jeśli chcemy sami przygotować ciasta wtedy czas się wydłuża. Aby mnie czas nie ograniczał ciasto postanowiłam wykorzystać ciasta gotowe. Jabłka obrałam, pokroiłam w gruba kostkę i przesmażyłam wraz z przyprawami i cukrem trzcinowym, dodałam pektynę i odstawiłam do ostygnięcia ( ideałem jest mieć gotowe słoiki z przesmażonymi jabłkami). Tortownicę nasmarowałam masłem i oprószyłam mąką. Wyłożyłam nim tortownicę wraz z bokami. Ciasto wysmarowałam białkiem jaja kurzego. Wyłożyłam jabłka, a
wierzch przykryłam kratką z ciasta francuskiego .

Piekłam 45 minut. Przez pierwsze 30 minut w 180 stopniach a następnie 15 minut w 220 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

13.09.2017 18:12
super ciasto, wygląda apetycznie

jejkuchnia

13.09.2017 07:09
Ja też jestem chętna na kawałek. ;)

R'n'G Kitchen

12.09.2017 15:38
Jak z jabłkami, to my bierzemy w ciemno ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat