Ciasto z jabłkami pod pierzynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajek

    5
  • margaryny kasia

    250 g
  • cukru

    4 łyżka
  • mąki pszennej

    3 szk
  • proszku do pieczenia

    2 łyżeczka
  • jabłek

    700 g
  • przyprawy do jabłecznika

    2 łyżka
  • cukru

    1 łyżka
  • mąki

    1 łyżka
  • grubego cukru brązowego

    2 łyżka
  • kisiel

    1 o smaku kiwi
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z jabłkami pod pierzynką foto
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Do mąki wkroić miękką margarynę. Żółtka oddzielić od białek i dodać do miski z mąką. Następnie dodać cukier i wyrobić ciasto. Gotowe zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, formę do pieczenia o wymiarach 31 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć 2/3 ciasta, wyrównać spód.
Krok 2 - Ciasto z jabłkami pod pierzynką foto
Obrane i pokrojone jabłka ( pokrojone według własnego uznania ) wymieszać z przyprawą do jabłecznika, mąką i łyżką cukru. Owoce wyłożyć na ciasto.
Krok 3 - Ciasto z jabłkami pod pierzynką foto
Do miksera wlać białka i ubić na sztywną pianę, następnie wsypać kisiel i wymieszać. Gotową pianę wyłożyć na jabłka.
Krok 4 - Ciasto z jabłkami pod pierzynką foto
Resztę ciasta zetrzeć na tarce na pianę i posypać brązowym cukrem. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 minut.
Krok 5 - Ciasto z jabłkami pod pierzynką foto
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 29.06.2013 08:07
pyszne ciasto
gosia56 04.12.2012 18:51
super ciasto.
medi 04.12.2012 17:40
Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami:)Przepis super:)
wiola333 04.12.2012 15:06
pysznie robię podobnie
ZEWA 04.12.2012 15:01
i jest pyszne
Silver Teaspoon 04.12.2012 14:41
apetycznie się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat