Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami, pianką i herbatnikami.

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
cukier pół szklanki
mąka tortowa pół szklanki
mąka ziemniaczana pół szklanki
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Masa z jabłek

jabłka ( po obraniu )70 dag
galaretka cytrynowa 2 sztuki
cukier do smaku
woda gorąca niewielka ilość

Pianka

bita śmietana w proszku ,,Śnieżka'' 1 sztuka
mleko zimne 200 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 płaska łyżka
gorąca woda 50 ml

Dodatkowo

cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki
masło lub margaryna 3 łyżki
gorąca woda niewielka ilość

Dodatkowo

herbatniki 10 dag

Porada

Aby uzyskać 70 dag obranych jabłek, należy kupić ich około 1 kg. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 % z cukrem pudrem do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami, pianką i herbatnikami.

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasto. Bardzo lekkie i łatwe w wykonaniu. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub na poczęstunek dla gości. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony dokładnie studzimy.

2. Masa z jabłek: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne ( odważamy 70 dag ) następnie kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości cały czas mieszając, uważamy żeby się nie rozgotowały, następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy sypkie galaretki i dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Jabłka odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy je na biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby dokładnie stężały.

3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i lekko studzimy. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na zastygniętą masę jabłkową. Następnie na piankę wykładamy równomiernie herbatniki.

4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy na herbatnikach.

5. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

6. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 05.06.2017 05:30
Dziękuję:)
Edita 18.02.2017 09:29
fajny przepis
benka 17.02.2017 19:07
Pyszne delikatne ciasto.
agnieszka214 17.02.2017 16:47
lubie takie ciasto do kawki
Franciszek 17.02.2017 13:06
dobre do kawki
Ola1984 17.02.2017 11:13
Mniam, przepyszne ciacho :)
Babeczka35 17.02.2017 07:22
Dziękuję:)
Iwusia 16.02.2017 23:03
bardzo smaczne jest to ciasto
gusia1000 16.02.2017 22:01
Dobre ciasto.
IKrakowianka 16.02.2017 21:31
super ciasto :)
Bernadeta1 16.02.2017 20:40
robię podobne, bardzo smaczne
Habibi 16.02.2017 19:47
Miałam napisać, że robię ją "w biszkopcie" bez herbatników ;)
Habibi 16.02.2017 19:45
Coś jakby szarlotka królewska - ja ją robię najczęściej na domowym biszkopcie :)
Aleksandra/Olcia 16.02.2017 19:03
mmmm ale smakowite ciacho
adelajda 16.02.2017 16:40
smaczne ciacho
Ada-Gaba 16.02.2017 16:39
znakomite ciasto
Grazyna0211 16.02.2017 16:13
super ciasto
Janina 16.02.2017 16:00
Pyszności, mniam - bardzo ale to bardzo lubię takie ciasta;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak