Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami na maślance

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maślanka 1 szkl
olej 1 szkl
jaja 3
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 2 1/3 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 4
cynamon
aromat waniliowy (opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami na maślance

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Do miski wbijamy całe jaja i cukier, miksujemy, aż zrobią się białe. Następnie dodajemy maślankę, mąkę z proszkiem i miksujemy. Na końcu wlewamy olej i ewentualnie dodajemy aromat. Ciasto jeszcze chwilę miksujemy. Prostokątną blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do blachy wlewamy ciasto.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w zależności od wielkości jabłek np w ósemki.
Pokrojone jabłka wykładamy na ciasto, posypujemy cynamonem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 45 min lub do suchego patyczka.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak