Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami, kremem budyniowym i polewą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 i 1/3 szklanki
mleko 1,5 szklanki
olej 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 3-4 sztuki
rodzynki 1/2 szklanki
aromat cytrynowy kilka kropli
cynamon 1/2 łyżeczki

Krem

budyń waniliowy 2 opakowania bez cukru
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 3 szklanki
cukier 5 łyżek
masło 200 gram

Polewa

kakao 2 łyżki
cukier 5 łyżek
śmietana 18 proc 3 łyżki
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami, kremem budyniowym i polewą

Kroki postępowania

1
Jajka ucieram z cukrem do białości, następnie dodaję olej.
Krok 1 - Ciasto z jabłkami, kremem budyniowym i polewą foto
2
Dodaję połowę mąki i proszek do pieczenia - miksuję.
Krok 2 - Ciasto z jabłkami, kremem budyniowym i polewą foto
3
Dodaję teraz mleko, resztę mąki oraz aromat cytrynowy - ucieram na gładką masę.
Krok 3 - Ciasto z jabłkami, kremem budyniowym i polewą foto
4
Obrane jabłka kroję na nieduże kawałki, dodaję odcedzone rodzynki (zalane wcześniej wrzątkiem) cynamon oraz łyżkę mąki. Jeśli jabłka są kwaśne należy dodać cukier.
Krok 4 - Ciasto z jabłkami, kremem budyniowym i polewą foto
5
Przelewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy 25 x 36cm, wykładam jabłka z rodzynkami i lekko je wciskam. Piekę 45-50min. w 180st. C.
Krok 5 - Ciasto z jabłkami, kremem budyniowym i polewą foto
6
Krem: w 1 szklance mleka mieszam budynie z cukrem i mąką, resztę mleka doprowadzam do wrzenia i gotuję budyń - studzę. W misce ucieram miękkie masło i dodaję po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Krem ucieram do białości.
Krok 6 - Ciasto z jabłkami, kremem budyniowym i polewą foto
7
Na ostudzone ciasto nakładam krem budyniowy i równomiernie rozprowadzam - wstawiam do lodówki.
Krok 7 - Ciasto z jabłkami, kremem budyniowym i polewą foto
8
Polewa: wszystkie składniki polewy wrzucam do rondelka i na małym płomieniu zagotowuję, mieszając łyżką lub ręczną trzepaczką.
Krok 8 - Ciasto z jabłkami, kremem budyniowym i polewą foto
9
Zdejmuję z gazu, studzę i wylewam na ciasto równomiernie rozprowadzając - ponownie wstawiam do lodówki.
Krok 9 - Ciasto z jabłkami, kremem budyniowym i polewą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 15.01.2016 20:51
z jabłkami pychotka
irenka 03.01.2016 16:12
przepyszne ciacho
Damiano
Damiano 03.01.2016 13:31
smaczne ciasto
RenataZ-et 03.01.2016 13:21
bardzo apetycznie wygląda
Małgorzata92 03.01.2016 13:10
Aż ślinka cieknie :)
Madzai 03.01.2016 13:05
Na pewno super smaczne, bo tak wygląda :)
noninka77 03.01.2016 12:43
Ładnie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak