Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami i z masą orzechową

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto z jabłkami i masą orzechową to pyszne połączenie smaków!

Składniki:

Na ciasto miodowe:

mąka pszenna 450 gramów
cukier puder 150 gramów
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
masło 82% 150 gramów
jajko 1 sztuka
miód 3 łyżki

Na biszkopt:

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Na jabłka w galaretce:

jabłka 1 kilogram
cukierki 1 szklanka
woda 0.5 szklanka
galaretka 2 opakowania

Na masę orzechową:

budyń waniliowy 1 opakowanie
masło 82% 300 gramów
orzechy włoskie mielone 1 szczypta
cukier puder 1 szczypta

Dodatkowe składniki:

polewa czekoladowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami i z masą orzechową

Placki miodowe:
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto umieszczamy na stolnicy, siekamy nożem. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich wałkujemy na papierze do pieczenia (wyciętym na wymiar blaszki). Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Partiami dodajemy cukier. W następnej kolejności dodajemy żółtka, a także przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka.

Jabłka w galaretce:
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Gotujemy syrop z cukru i wody. Na gotujący się syrop wrzucamy jabłka i smażymy aż będą miękkie. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wody, wrzucamy podsmażone jabłka. Tak przygotowane dwie galaretki wylewamy na 2 blaszki wyłożone foliami przeźroczystymi i odstawiamy do zastygnięcia.

Masa orzechowa:
Gotujemy budyń waniliowy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia, mieszając co jakiś czas, aby nie siadł kożuch. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce budyniu. Na końcu dodajemy zmielone orzechy włoskie i słodzimy do smaku cukrem pudrem.

Przełożenie:
Ciasto miodowe - masa orzechowa - galaretka z jabłkami - masa orzechowa - biszkopt - masa orzechowa - druga galaretka z jabłkami - masa orzechowa - ciasto miodowe - polewa czekoladowa - wiórki kokosowe bądź płatki migdałowe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak