Ciasto z jabłkami i z masą orzechową

Ciasto z jabłkami i z masą orzechową

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto z jabłkami i masą orzechową to pyszne połączenie smaków!

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto miodowe:

  • mąka pszenna

    450 gramów
  • cukier puder

    150 gramów
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • masło 82%

    150 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • miód

    3 łyżki

Na biszkopt:

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Na jabłka w galaretce:

  • jabłka

    1 kilogram
  • cukierki

    1 szklanka
  • woda

    0.5 szklanka
  • galaretka

    2 opakowania

Na masę orzechową:

  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • masło 82%

    300 gramów
  • orzechy włoskie mielone

    1 szczypta
  • cukier puder

    1 szczypta

Dodatkowe składniki:

  • polewa czekoladowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Placki miodowe:
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto umieszczamy na stolnicy, siekamy nożem. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich wałkujemy na papierze do pieczenia (wyciętym na wymiar blaszki). Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Partiami dodajemy cukier. W następnej kolejności dodajemy żółtka, a także przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka.

Jabłka w galaretce:
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Gotujemy syrop z cukru i wody. Na gotujący się syrop wrzucamy jabłka i smażymy aż będą miękkie. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wody, wrzucamy podsmażone jabłka. Tak przygotowane dwie galaretki wylewamy na 2 blaszki wyłożone foliami przeźroczystymi i odstawiamy do zastygnięcia.

Masa orzechowa:
Gotujemy budyń waniliowy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia, mieszając co jakiś czas, aby nie siadł kożuch. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce budyniu. Na końcu dodajemy zmielone orzechy włoskie i słodzimy do smaku cukrem pudrem.

Przełożenie:
Ciasto miodowe - masa orzechowa - galaretka z jabłkami - masa orzechowa - biszkopt - masa orzechowa - druga galaretka z jabłkami - masa orzechowa - ciasto miodowe - polewa czekoladowa - wiórki kokosowe bądź płatki migdałowe

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat