Ciasto z jabłkami i krokantem orzechowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    7 sztuk
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • budyń

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

masa jabłkowa

  • sok pomarańczowy

    3 szklanki
  • budyń śmietankowy

    2 sztuki
  • jabłka

    4 sztuki

masa śmietankowa

  • śmietana 30%

    500 ml
  • żelatyna

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Całe jajka ubić do białości z cukrem do masy jajecznej dodawać małymi porcjami mąkę tortową przesiana z budyniem biszkoptowym i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki ( 33 cm na 22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180st około 30 minut.

Budyń śmietankowy wymieszać z 1 szklanką soku, pozostałe dwie szklanki soku zagotować i na gotujący się sok wylać proszek budyniowy, mieszając zagotować. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, następnie dodać do gorącego budyniu i wymieszać.

Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki na dolnym rozsmarować jeszcze gorący budyń i przykryć drugim plackiem, odstawić do przestudzenia. Kiedy masa budyniowa wystygnie na wierzch posmarować ubitą na sztywno śmietanę przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu żelatyny fiks, wierzch posypać krokantem orzechowym i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 25.06.2017 17:09
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat