Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
jajko
7 sztuk -
cukier
1/2 szklanki -
mąka tortowa
1 szklanka -
budyń
1 opakowanie -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
masa jabłkowa
-
sok pomarańczowy
3 szklanki -
budyń śmietankowy
2 sztuki -
jabłka
4 sztuki
masa śmietankowa
-
śmietana 30%
500 ml -
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 opakowanie
Przepis i sposób przygotowania Ciasto z jabłkami i krokantem orzechowym
Budyń śmietankowy wymieszać z 1 szklanką soku, pozostałe dwie szklanki soku zagotować i na gotujący się sok wylać proszek budyniowy, mieszając zagotować. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, następnie dodać do gorącego budyniu i wymieszać.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki na dolnym rozsmarować jeszcze gorący budyń i przykryć drugim plackiem, odstawić do przestudzenia. Kiedy masa budyniowa wystygnie na wierzch posmarować ubitą na sztywno śmietanę przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu żelatyny fiks, wierzch posypać krokantem orzechowym i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się