Ciasto z jabłkami i budyniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    5 szkl
  • margaryna

    1 kostka
  • żółtko jajek

    2 szt
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    1 szkl
  • kwaśna śmietana

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • masa

  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • mleko

    3 szkl
  • cukier

    2 łyżki
  • jabłka

    1 kg
  • cynamon

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce wymieszać składniki na ciasto. Wyrobioną kulkę podzielić na pół. Jedną część zawinąć w folie i włożyć do lodówki, drugą wyłożyć dno formy. Posypać bułka tartą, żeby pokryła całe ciasto. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć na wierzchu. Posypać dużą ilością cynamonu.
Przygotować budyń. Do garnka wlać 2 i ½ szklanki mleka, dodać cukier, zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić dwa budynie. Do gotującego mleka wlać rozrobione budynie, wymieszać. Gorący budyń wylać na ciasto, rozprowadzić po całości.
Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować wielkość blachy i przełóż na budyniowy wierzch.
Piec w temperaturze 220 st C przez pół godziny. Potem zwiększyć temperaturę do 250 st C. Od momentu podkręcenia piec aż wierzch ciasta się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto do ostudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
babi17 03.01.2013 13:58
super
andrzej10 08.10.2012 20:23
ciekawe
Gosia20 13.08.2012 15:11
mmm
Jodaj 02.08.2012 10:14
super te Twoje ciasto :)
Kas2 21.07.2012 15:34
pycha! robię podobne i przepadam za nim
MAR3STA 08.04.2012 10:14
pycha
Sylwia56 05.04.2012 15:19
ekstra
jogobella23 27.02.2012 17:12
super
Ewelina38 19.11.2011 20:14
świetne ciacho
AGNIESZKA144 11.11.2011 16:13
SMACZNE

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat