Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 5 szt
mąka pszenna 1,5 szkl
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
cukier kryształ 3/4 szkl
margaryna 1 kostka
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 op

dodatkowo

jabłka 4-5 szt
polewa toffi

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę. Dodać żółtka, a następnie wymieszać delikatnie z mąkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę i mieszać do połączenia składników.
2/3 ciasta wylać na wyłożona pergaminem blaszkę (20x35cm). Resztę ciasta wymieszać z kakao i wylać na jasne ciasto. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na plasterki i ułożyć na cieście. Piec ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. Lekko ciepłe ciasto polać polewą. Wystudzić. Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anula-d 22.03.2015 18:20
ładnie wygląda
bietka 22.03.2015 17:52
musi być pyszne :)
cukiereczek 22.03.2015 17:50
jakie soczyste

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak