Ciasto z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • jajko

    5 szt
  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szkl
  • cukier kryształ

    3/4 szkl
  • margaryna

    1 kostka
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 op

dodatkowo

  • jabłka

    4-5 szt
  • polewa toffi

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę. Dodać żółtka, a następnie wymieszać delikatnie z mąkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę i mieszać do połączenia składników.
2/3 ciasta wylać na wyłożona pergaminem blaszkę (20x35cm). Resztę ciasta wymieszać z kakao i wylać na jasne ciasto. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na plasterki i ułożyć na cieście. Piec ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. Lekko ciepłe ciasto polać polewą. Wystudzić. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anula-d 22.03.2015 18:20
ładnie wygląda
bietka 22.03.2015 17:52
musi być pyszne :)
cukiereczek 22.03.2015 17:50
jakie soczyste

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat