Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami
4 jajka,
20 dag cukru pudru,
1/2 kost. margaryny,
20 dag mąki,
sok i skórka z cytryny,
łyżeczka proszku.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Dodać ubite białka. Piec 30-40 min. w temp. 180st.
JABŁKA:
1kg jabłek,
szkl. cukru,
cukier waniliowy,
1/2 szkl. wody,
3/4 szkl. kaszy manny,
łyżka masła,
galaretka.
Jabłka zetrzec na tarce o grubych oczkach. Wodę zagotować z cukrami. Gdy zrobi się syrop, dodać jabłka i smażyć na małym ogniu. Dodać kaszę oraz masło. Stale mieszając, smażyć, aż kasza się rozgotuje. Dodać galaretrkę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wrzątku. Wyłożyć na placek.
MASA:
kost. margaryny,
szkl. pudru,
cukier waniliowy,
szkl. kwaśnej śmietany,
sok z cytryny.
Margarynę utrzeć z cukrami, stopniowo dodawać śmietabnę. Dodać sok. Wyłożyć na zimne jabłka. Posypać startą czekoladą.