Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłami troszkę inaczej

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka tortowa 1.5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa jabłkowa:
budyń śmietankowy 1 sztuka
syrop brzoskwiniowy 2 szklanki
Masa śmietankowa
śnieżka 2 sztuki
mleko 1.5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
DODATKOWO:
brzoskwinie w puszce 1 puszka
jabłka 3-4 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłami troszkę inaczej

Ciasto:
Białka ubić z solą i 6 łyżkami wody na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do uzyskania białej bezy, następnie dodać żółtka, połączyć na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temp. do 180st około 25-30 min
Masa jabłkowa:
Z brzoskwiń odlać syrop,dopełnić wodą do 2 szklanek i ugotować na nim budyń (jeśli budyń jest bez cukru dodać cukier)do gorącego budyniu dodać starte na grubej tarce jabłka,wymieszać i ostudzić.
Masa śmietankowa:
Śnieżki ubić z zimnym mlekiem pod koniec ubijania dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody .
Brzoskwinie pokroić w mniejsze kawałki .

Zimne ciasto przekroić na dwa placki na dolnym rozsmarować masę jabłkową ,ułożyć pokrojone brzoskwinie i przykryć połową śmietany,całość przykryć drugim plackiem na którym rozsmarować resztę śmietany ,schłodzić .
Przed podaniem można dodatkowo udekorować .

Ciasto powinno nazywać się awaryjne bo powstało z tego co było w domu,ale wyszło bardzo smaczne.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak