Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z herbatnikamimi dżemem
Żółtka oddzielamy od białek. Miękką margarynę ucieramy do białości z cukrem pudrem i ciągle ucierając dodajemy po 1 żółtku.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Do ucieranej masy dodajemy aromat, a następnie wsypujemy małymi porcjami mąkę.
Białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy z ciastem.
Ciasto dzielimy na 3 części i do jednej dodajemy kakao.
Dużą tortownicę wykładamy pergaminem, przekładamy białą część ciasta, na ciasto układamy herbatniki jeden przy drugim i smarujemy je połową dżemu. Na dżem wykładamy ciasto kakaowe, przykrywamy ciastkami, smarujemy dżemem, a na wierzch kładziemy pozostałe białe ciasto, wyrównując powierzchnię.
Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 45 - 50 minut.