Ciasto z grysikowym kremem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    80 gram
  • mąka tortowa

    75 gram
  • mąka ziemniaczna

    30 gram

krem

  • mleko

    700 ml
  • cukier

    160 gram
  • kasza manna

    120 gram
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • masło

    220 gram

Dodatkowo

  • truskawki

    1 kg
  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i cały czas ubijać do sztywnej bezy dodać żółtka jajek i delikatnie wymieszać. Obie mąki przesiać i dodać do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do blaszki ( 33 cm na 22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp.170st około 15 minut.
Mleko zagotować z połową cukru i do gotującego się mleka wsypać kaszkę, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia, następnie dobrze wystudzić.
Masło utrzeć z pozostałym cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać małymi porcjami zimna kaszkę, a na koniec do kremu dodajemy ekstrakt waniliowy.

Krem grysikowy wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto, wstawiamy do lodówki.

50 dag truskawek zmiksować na mus, jedną galaretkę rozpuścić z żelatyną w 1 szklance wody i po przestudzeniu dodać do musu z truskawek, po lekkim zgęstnieniu wylać na krem i ponownie schłodzić.
Pozostałe truskawki ułożyć na zastygniętym musie z truskawek i zalać druga galaretka przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do zastygnięcia.
Ciasto najlepsze jest następnego dnia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat