Ciasto z grysikowym kremem

Ciasto z grysikowym kremem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    80 gram
  • mąka tortowa

    75 gram
  • mąka ziemniaczna

    30 gram

krem

  • mleko

    700 ml
  • cukier

    160 gram
  • kasza manna

    120 gram
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • masło

    220 gram

Dodatkowo

  • truskawki

    1 kg
  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Ciasto z grysikowym kremem

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i cały czas ubijać do sztywnej bezy dodać żółtka jajek i delikatnie wymieszać. Obie mąki przesiać i dodać do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do blaszki ( 33 cm na 22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp.170st około 15 minut.
Mleko zagotować z połową cukru i do gotującego się mleka wsypać kaszkę, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia, następnie dobrze wystudzić.
Masło utrzeć z pozostałym cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać małymi porcjami zimna kaszkę, a na koniec do kremu dodajemy ekstrakt waniliowy.

Krem grysikowy wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto, wstawiamy do lodówki.

50 dag truskawek zmiksować na mus, jedną galaretkę rozpuścić z żelatyną w 1 szklance wody i po przestudzeniu dodać do musu z truskawek, po lekkim zgęstnieniu wylać na krem i ponownie schłodzić.
Pozostałe truskawki ułożyć na zastygniętym musie z truskawek i zalać druga galaretka przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do zastygnięcia.
Ciasto najlepsze jest następnego dnia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat