Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
jajko
3 sztuki -
cukier
80 gram -
mąka tortowa
75 gram -
mąka ziemniaczna
30 gram
krem
-
mleko
700 ml -
cukier
160 gram -
kasza manna
120 gram -
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka -
masło
220 gram
Dodatkowo
-
truskawki
1 kg -
galaretka truskawkowa
2 opakowania -
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Ciasto z grysikowym kremem
Mleko zagotować z połową cukru i do gotującego się mleka wsypać kaszkę, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia, następnie dobrze wystudzić.
Masło utrzeć z pozostałym cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać małymi porcjami zimna kaszkę, a na koniec do kremu dodajemy ekstrakt waniliowy.
Krem grysikowy wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto, wstawiamy do lodówki.
50 dag truskawek zmiksować na mus, jedną galaretkę rozpuścić z żelatyną w 1 szklance wody i po przestudzeniu dodać do musu z truskawek, po lekkim zgęstnieniu wylać na krem i ponownie schłodzić.
Pozostałe truskawki ułożyć na zastygniętym musie z truskawek i zalać druga galaretka przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do zastygnięcia.
Ciasto najlepsze jest następnego dnia.
Komentarze (0)