Ciasto z gruszkami

Ciasto z gruszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Szybkie do przygotowania i pyszne ciasto z połówkami gruszek. Świetnie smakuje i bardzo ładnie prezentuje się na stole.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    220 gramów
  • cukier

    100 gramów
  • jajka

    3 sztuki
  • margaryna

    125 gramów
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • kakao

    3 łyżki
  • gruszki

    3 sztuki
  • sok z cytryny

    4 łyżki
  • cukier puder do posypania

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, ponacinać i skropić sokiem z cytryny. Jajka ubić wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz margarynę. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto oraz ułożyć gruszki. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat