Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z gruszką, nektarynką i borówką

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 2
nektarynki 2
cukru 150 g
cukru trzcinowego 50 g
cukru waniliowego 1 łyżka
miekkiej margaryny 200 g
mąki pszennej typ 500 200 g
mąki ziemniaczanej 50 g
octu 1 łyżka
proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat
borówki amerykańskie 3/4 mrożone
jajko 4 rozmiar M

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z gruszką, nektarynką i borówką

Kroki postępowania

1
Do miski wrzucić miękką margarynę, wsypać wszystkie cukry i dokładnie utrzeć. Potem dodawać po jednym jajku nadal ucierając, a następnie dodać łyżkę octu i wymieszać. Do masy jajecznej przesiać przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto. Gotowe przełożyć do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzić ciasto po powierzchni i posypać bułką tartą.
Krok 1 - Ciasto z gruszką, nektarynką i borówką foto
2
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki, rozrzucić po cieście. Nektaryny umyć, usunąć pestki i pokroić owoce na kawałki a następnie rozrzucić miedzy gruszki. Na koniec posypać borówkami.
Krok 2 - Ciasto z gruszką, nektarynką i borówką foto
3
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni i piec 45-50 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu ciasto wystudzić i pokroić na kawałki.
Krok 3 - Ciasto z gruszką, nektarynką i borówką foto
4
Opcjonalnie można posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Ciasto z gruszką, nektarynką i borówką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 20.01.2014 15:11
wyjątkowy smak
Katarzyna/kate1980 19.01.2014 20:46
wspaniałe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak