Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z galaretką i dżemem
Blaszkę o wymiarach ok. 36x26 wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec ok 30 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić przez ok. 2 minuty. Dodać zimną, tężejącą galaretkę i dżem wiśniowy. Dobrze zmiksować. Masę wyłożyć na jeden blat biszkoptu i przykryć drugim.Wstawić do lodówki.
Galaretkę malinową rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Wystudzić. Na cieście ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Ciasto przechowywać w lodówce.