Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z galaretką i dżemem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 sztuk
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 2 łyżki

Masa

śmietana 30% 400 ml
galaretka wiśniowa 1 opakowanie
dżem wiśniowy 1 słoik

Dodatki

maliny świeże 400 g
galaretka malinowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z galaretką i dżemem

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. W międzyczasie dodawać do masy wodę.
Blaszkę o wymiarach ok. 36x26 wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec ok 30 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić przez ok. 2 minuty. Dodać zimną, tężejącą galaretkę i dżem wiśniowy. Dobrze zmiksować. Masę wyłożyć na jeden blat biszkoptu i przykryć drugim.Wstawić do lodówki.
Galaretkę malinową rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Wystudzić. Na cieście ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Ciasto przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak