Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z galaretką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 8
cukru 1 szkl
mąki 1 szkl
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
kiesiel wiśniowy 1
maku 1/4 szkl
jabłek 1 kg
cukru 4-5 łyżek
kremówki 1/2 litra
galaretka wiśniowa 1
cukru pudru 4-5 łyżek
Delicji 2 paczki
galaretki truskawkowe 2
galaretka agrestowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z galaretką

Upiec biszkopt różowy: ubić pianę z 4 jajek, dodać pół szkl. cukru, potem 4 żółtka, na końcu wymieszać z pół szkl. mąki zmieszanej z połową łyżeczki proszku. Dodać suchy kisiel, delikatnie wymieszać. piec ok. 30 min w temp. 160-180 C. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia. W ten sam sposób upiec biszkopt makowy, dodając na końcu mak. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, uprażyć z cukrem, dodać galaretki agrestowe w proszku, wymieszać, pozostawić do wystudzenia.
Rozpuścić galaretki truskawkowe, gdy stężeją pokroić w kostkę.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w pół szkl. gorącej wody, gdy zacznie gęstnieć zmiksować z kremówką ubitą z odrobiną cukru pudru, wstawić na chwilę do lodówki.
Na biszkopt różowy wyłożyć masę jabłkową, na to biszkopt makowy, wyłożyć delicje, na to masa z kremówki i posypać kostkami galaretki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bogusiaz 16.08.2012 18:45
trudne do zrobienia ale wygląd ekstra
smakowita 17.05.2011 12:14
wygląda rewelacyjnie
beatkaa153 04.10.2010 09:19
bardzo smakowicie wygląda:):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak