Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z galaretką

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa "pianka"

śmietan fix 2 sztuki
śmietana 30% 1 litr
galaretka cytrynowa 1 sztuka
galaretka agrestowa 1 sztuka
galaretka truskawkowa 2 sztuki
owoce dowolna

Porada

Możemy użyć dowolnych owoców, zależnie od upodobań, zarówno mrożonych jak i świeżych. Mogą to być maliny, truskawki, wiśnie, jeżyny czy też jagody, lub gotowe mrożone mieszanki.

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z galaretką

Biszkopt:

Z białek ubijamy pianę (można dodać szczyptę soli - ciasto będzie wyższe). Gdy będzie już sztywna - powoli dosypujemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy żółtka a na sam koniec, powoli mąkę. Ważne, gdy dodajemy mąkę to nie mieszać już mikserem tylko łyżką, aby ciasto nie opadło!

Gdy masa będzie już jednolita, wylewamy ją na dużą blachę, posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Wstawiamy do piekarnika na grzanego do 170 stopni C i pieczemy około 30-40 minut.

Pianki:

Robimy galaretki (cytrynową i agrestową) według przepisu na opakowaniu, używając mniejszej ilości wody np. jakieś 300-400ml na jedną galaretkę.Gdy galaretki ostygną i będą się już prawie ścinać, wtedy robimy bitą śmietanę. Miksujemy pół litra śmietanki aż powstanie gęsta i sztywna masa, dodajemy 1 torebkę śmietan-fixu oraz odrobinę cukru waniliowego. Ponownie mieszamy a następnie dodajemy jedną z galaretek i znów mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy.

Wylewamy masę na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki aby stężała. Powtarzając czynności, robimy drugą masę z kolejną galaretką. Wylewamy kolejną warstwę i wstawiamy do lodówki.

W między czasie warto zrobić galaretkę truskawkową z 2 torebek i około 900ml wody. Czekamy aż ostygnie, a obie poprzednie masy będą już stężałe.

Na piankową masę układamy owoce (truskawki, jagody, borówki, jeżyny - co kto lubi) i zalewamy galaretką truskawkową. Wstawiamy na noc do lodówki a kolejnego dnia cieszymy się pysznym i efektownym deserem

Ciasto idealnie nadaje się na wszelkie przyjęcia i zjazdy rodzinne.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak