Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z galaretką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty okrągłe 1 op
Na ciasto ciemne . .
żółtko jajek 6 szt
jajko 2 szt
cukier ok3/4 szt
mąka 5-6 łyżek
olej 1/3 szkl
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
kaka 2 łyżki
Na ciasto białe . .
białko 6 szt
cukier 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 szkl
olej 1/3 szkl
ocet ok2 łyżki
Na krem budyniowy . .
budyń 2 szt
mleko 2 1/2 szkl
cukier ok5 łyżek
masło 250 g 1 szt
galaretka czerwona 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z galaretką

Przygotować ciasto ciemne. Jajka, żółtka i cukier ubić na puszystą masę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao, razem z olejem wmieszać do masy.

Przygotować ciasto białe. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijając dalej dodać olej z octem i mąką. Ciasta wylać na przygotowaną blaszkę. Wylewać na przemian: ciasto ciemne i białe albo warstwami: ciasto ciemne, jasne, a później wymieszać widelcem. Piec do suchego patyczka ok. 40 minut.
Wystudzić i przekroić na połowy.

Z podanych składników ugotować gęsty budyń i wystudzić, zmiksować z masłem albo margaryną.

Na spodnią część ciasta wyłożyć krem budyniowy.
Na kremie ułożyć biszkopty.
W miejsca między biszkoptami wylać tężejącą galaretkę.
Przykryć drugą częścią ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 09.11.2012 16:37
Pięknie się prezentuje :)
ziutula
ziutula 09.11.2012 15:16
smacznie
Lemon 09.11.2012 15:09
pycha
Joanna46 09.11.2012 14:07
Ładnie się prezentuje.
dagmara020 09.11.2012 14:03
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak