Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
biszkopty okrągłe
1 op -
Na ciasto ciemne
. . -
żółtko jajek
6 szt -
jajko
2 szt -
cukier
ok3/4 szt -
mąka
5-6 łyżek -
olej
1/3 szkl -
proszek do pieczenia
1 1/2 łyżeczki -
kaka
2 łyżki -
Na ciasto białe
. . -
białko
6 szt -
cukier
1 szkl -
mąka ziemniaczana
1 szkl -
olej
1/3 szkl -
ocet
ok2 łyżki -
Na krem budyniowy
. . -
budyń
2 szt -
mleko
2 1/2 szkl -
cukier
ok5 łyżek -
masło 250 g
1 szt -
galaretka czerwona
1 szt.
Sposób przygotowania
Przygotować ciasto białe. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijając dalej dodać olej z octem i mąką. Ciasta wylać na przygotowaną blaszkę. Wylewać na przemian: ciasto ciemne i białe albo warstwami: ciasto ciemne, jasne, a później wymieszać widelcem. Piec do suchego patyczka ok. 40 minut.
Wystudzić i przekroić na połowy.
Z podanych składników ugotować gęsty budyń i wystudzić, zmiksować z masłem albo margaryną.
Na spodnią część ciasta wyłożyć krem budyniowy.
Na kremie ułożyć biszkopty.
W miejsca między biszkoptami wylać tężejącą galaretkę.
Przykryć drugą częścią ciasta.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się