Ciasto z galaretką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biszkopty okrągłe

    1 op
  • Na ciasto ciemne

    . .
  • żółtka

    6 szt
  • jajka

    2 szt
  • cukier

    ok3/4 szt
  • mąka

    5-6 łyżek
  • olej

    1/3 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 1/2 łyżeczki
  • kaka

    2 łyżki
  • Na ciasto białe

    . .
  • białka

    6 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 szkl
  • olej

    1/3 szkl
  • ocet

    ok2 łyżki
  • Na krem budyniowy

    . .
  • budyń

    2 szt
  • mleko

    2 1/2 szkl
  • cukier

    ok5 łyżek
  • masło 250 g

    1 szt
  • galaretka czerwona

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować ciasto ciemne. Jajka, żółtka i cukier ubić na puszystą masę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao, razem z olejem wmieszać do masy.

Przygotować ciasto białe. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijając dalej dodać olej z octem i mąką. Ciasta wylać na przygotowaną blaszkę. Wylewać na przemian: ciasto ciemne i białe albo warstwami: ciasto ciemne, jasne, a później wymieszać widelcem. Piec do suchego patyczka ok. 40 minut.
Wystudzić i przekroić na połowy.

Z podanych składników ugotować gęsty budyń i wystudzić, zmiksować z masłem albo margaryną.

Na spodnią część ciasta wyłożyć krem budyniowy.
Na kremie ułożyć biszkopty.
W miejsca między biszkoptami wylać tężejącą galaretkę.
Przykryć drugą częścią ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Poison1988 09.11.2012 16:37
Pięknie się prezentuje :)
ziutula 09.11.2012 15:16
smacznie
Lemon 09.11.2012 15:09
pycha
Joanna46 09.11.2012 14:07
Ładnie się prezentuje.
dagmara020 09.11.2012 14:03
wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat