Ciasto z dżemem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2/3 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/3 szklanki
  • cukier

    1/3 szklanki
  • przyprawa do piernika

    1 łyżeczka
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • jaja

    2
  • olej

    1/3 szklanki
  • dżem kwaśny

    1 mały słoik
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 czubata łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sypkie produkty mieszamy ze sobą, łączymy z mokrymi(nie trzeba nic ubijać). Dodajemy pół słoika dżemu, wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część dżemu wykładamy na wierzch ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok 30-40 min. Po lekkim przestygnięciu wyjmujemy ciasto z blachy i papieru.

Ja użyłam dżemu porzeczkowego domowej roboty.
Porcja odpowiednia do blaszki tzw keksówki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krystyna330 14.01.2014 23:26
bardzo apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat