Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z delicjami
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie opadła. Formę (25/35)wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią delikatnie ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 20 - 22 minuty lub do tzw. suchego patyczka.
Placek makowo-kokosowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać mak, kokos, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 160-180ºC, przez ok. 30-40 minut.
Krem:
W 1/2 szklance mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowany budyń i ponownie zagotować. Masło utrzeć, stopniowo dodawać przestudzony budyń.
Na biszkopt wykładamy połowę kremu i przykrywamy plackiem makowo-kokosowym, na to druga połowa kremu. Układamy delicje na kremie i zalewamy tężejącą galaretką.