Ciasto z czerwonymi winogronami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj upiekłam ciasto z winogronami ciemnymi przypominające borówkę amerykańską. Takie winogrona zebrałam na mojej działce. Tak mocno obrodziło, że postanowiłam upiec ciasto.  Ciasto wyszło bardzo smaczne, pulchne, miękkie i szybko znikło z talerza.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka

    3 szklanki
  • cukier

    1.5 szklanki
  • masło/margaryna

    1 opakowanie
  • jajko

    7 sztuk
  • proszek do pieczenia

    2.5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • winogrona czerwone

    600 gramów
  • cukier puder do posypania

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, na przemian z żółtkami.

Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem.

Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę o wymiarach 28x37 cm.
Rozłożyć oczyszczone winogrona i piec w temperaturze 200°, 50 minut (najlepiej do suchego patyczka).

Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia 50 minut.

Bożena Matuszczyk
Szklanka o pojemności 250 g

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 19:30
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat