Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z czerwoną kapustą i szparagami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Powiem tylko tyle...wyśmienite ciasto - chleb, kolorowe, wilgotne i bardzo aromatyczne.

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna 250 gramów
masło 100 gramów
jajko 1 sztuka
jogurt naturalny 4 łyżeczki
drożdże 20 gramów
cukier 0.5 łyżeczki
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Tymianek suszony Prymat 1 szczypta
chili Prymat 1 szczypta
kapusta czerwona 110 gramów
szparagi 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z czerwoną kapustą i szparagami

Tortownica 15 cm wysmarowana tłuszczem. Przełamane szparagi gotujemy około 8 minut w osolonej wodzie i natychmiast schładzamy w zimnej wodzie, osuszamy. Mąkę mieszamy z tymiankiem. Dodajemy lekko chłodne masło i wszystko rozcieramy palcami na kruszonkę. Do środka kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy jajko, jogurt, sól i pieprz i chili.
Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie bardzo drobno rozdrabniamy kapustę. Rozdrobnioną przekładamy do wyrośniętego ciasta i dokładnie wrabiamy w ciasto. Łodygi szparag kroimy w 2-3 cm kawałki, główki zostawiamy w całości. Kawałki łodyg delikatnie mieszamy z ciastem.
Ciasto przekładamy do formy, główki szparag wbijamy w ciasto, przykrywamy ściereczką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, wkładamy ciasto i pieczemy około 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak