Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z czerwoną kapustą i szparagami
Tortownica 15 cm wysmarowana tłuszczem. Przełamane szparagi gotujemy około 8 minut w osolonej wodzie i natychmiast schładzamy w zimnej wodzie, osuszamy. Mąkę mieszamy z tymiankiem. Dodajemy lekko chłodne masło i wszystko rozcieramy palcami na kruszonkę. Do środka kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy jajko, jogurt, sól i pieprz i chili.
Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie bardzo drobno rozdrabniamy kapustę. Rozdrobnioną przekładamy do wyrośniętego ciasta i dokładnie wrabiamy w ciasto. Łodygi szparag kroimy w 2-3 cm kawałki, główki zostawiamy w całości. Kawałki łodyg delikatnie mieszamy z ciastem.
Ciasto przekładamy do formy, główki szparag wbijamy w ciasto, przykrywamy ściereczką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, wkładamy ciasto i pieczemy około 60 minut.