Ciasto z czereśniami i kolorowym szkiełkiem

Ciasto z czereśniami i kolorowym szkiełkiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepyszne ciasto idealne na wakacyjne wieczory. Nie jest trudne w zrobieniu.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na biszkopt:

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mąka tortowa

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka

Pianka jogurtowa:

  • jogurt grecki

    40 dag
  • galaretki malinowe

    2 opakowania
  • gorąca woda

    2 szklanki

Wierzch:

  • czereśnie

    35 dag
  • galaretka

    2 opakowania
  • woda gorąca

    3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy.
2. Pianka jogurtowa: Jedną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody. Galaretkę odstawiamy do zastygnięcia. Zastygniętą kroimy w kosteczkę.

Następnie rozpuszczamy drugą galaretkę w jednej szklance wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Jogurt miksujemy z galaretką. Do pianki dodajemy pokrojoną galaretkę i delikatnie mieszamy.
3. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i przekładamy do niej biszkopt. Na wierzch wylewamy piankę. Odstawiamy do zastygnięcia.
4. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Czereśnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy ogonków oraz pestek. Układamy je na piance i zalewamy galaretką. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe! Smacznego!

W składnikach wierzch: galaretki przeźroczyste o smaku cytrynowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat