Ciasto z czereśniami do góry nogami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    90 g
  • jajko

    3
  • cukier waniliowy

    0,5 szklanki domowy
  • mąka pszenna

    0,75 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 plaska lyzeczka
  • czereśnie

    250 g
  • cytryna

    pol
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z czereśniami do góry nogami foto
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Cytrynę umyć, sparzyć i zetrzeć z połowy skórkę. Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować i wyłożyć na dnie (wyścielonej papierem) tortownicy o średnicy 18cm.
Krok 2 - Ciasto z czereśniami do góry nogami foto
Do miski wrzucić 90 g masła, utrzeć na puszysto, dodać domowy cukier waniliowy, utrzeć dokładnie. Następnie wrzucać po jednym jajku cały czas ucierając.
Krok 3 - Ciasto z czereśniami do góry nogami foto
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać razem do miski. Dodać skórkę cytrynową. Zmiksować na wolnych obrotach.
Krok 4 - Ciasto z czereśniami do góry nogami foto
Na czereśnie wylać ciasto i równo rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 35 minut do suchego patyczka.
Krok 5 - Ciasto z czereśniami do góry nogami foto
Ostudzić, zdjąć obręcz i położyć na ciasto talerz. Następnie trzymając od spodu dłonią, szybkim ruchem przewrócić ciasto na talerz. Posypać cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mysiunia 03.11.2013 12:19
słodziutkie :)
Ada-Gaba 01.11.2013 10:58
zapowiada sie przepyszne ciacho
Aannkaa82 17.10.2013 19:16
Lubie takie ciasta z owocami :)
Malinka 06.10.2013 14:48
Fajna nazwa, a ciasto jeszcze lepsze!
adelajda 12.08.2013 15:07
z owocami to ja lubię
RenataZ-et 13.07.2013 22:45
super ciacho :))
migotka28 11.07.2013 13:32
ja robiłam już dawno z agrestem nazywało sie odwrócone czas pzypomniec sobie jego smak:)
pierniczkowo 10.07.2013 15:03
wow wspaniałe :)
caralajna 10.07.2013 07:02
wyszło bardzo fajnie, mniam
Pietruszka 09.07.2013 17:05
uwielbiam takie ciasta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat