Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z cukinii i pestek słonecznika

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Jedynym tłuszczem w tym cieście są pestki słonecznika. Ciasto bez lukru dobrze smakuje z jogurtem naturalnym.

Składniki:

Składniki na ciasto:

cukinia żółta 200 gramów
pestki słonecznika 125 gramów
sól 2 łyżeczki
jajko 4 sztuki
cukier 200 gramów
mąka pszenna 100 gramów
aromat waniliowy 5 kropli
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
natka kolendry 10 gramów
sok z limonki z jednej sztuki
skórka z limonki z jednej sztuki

Porada

Sól - 3 płaskie łyżeczki, proszek do pieczenia - 1 czubata łyżeczka.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z cukinii i pestek słonecznika

Ilość na tortownicę o średnicy 22 cm.

Młodą cukinię zetrzeć na średnich oczkach tarki, posypać solą.
Po 15 minutach odcisnąć nadmiar wody.

Pestki słonecznika uprażyć i zmielić: część na całkowity piasek, resztę w drobne kawałeczki.

Jajka z cukrem ubić do białości.
Dodać aromat, sok i skórkę z limonki, mąkę, delikatnie wymieszać.

Na koniec dodać pestki słonecznika, odciśniętą cukinię i posiekaną natkę kolendry (ja dodałam jeszcze skórkę z cytryny).
Znowu delikatnie wymieszać i przełożyć do formy.

Piec w 180 C około 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak