Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z budyniem i owocami Zewy

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kruche, budyń i owoce to super smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto. Co prawda dziś znowu jest gorąco ale dla kawałka tego ciasta warto się pomęczyć przy włączonym piekarniku

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna typ 500 500 gramów
jajko 2 sztuki
masło 82% 250 gramów
cukier trzcinowy 0.5 szklanki
cukier 0.5 szklanki
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Owoce:

jabłka 2 sztuki
rabarbar 4 sztuki
czereśnie 300 gramów
borówki 1 szklanka

Budyń:

mleko 1.2 litra
budyń waniliowy 3 opakowania
cukier 3 łyżki

Dodatkowo:

kisiel cytrynowy 1 opakowanie

Porada

cukier trzcinowy jasny

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z budyniem i owocami Zewy

Składniki ciasta połączyć w robocie z nożami do siekania. Blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wylepić dno blaszki i nakłuć widelcem, wstawić blachę do lodówki na co najmniej pół godziny. Resztę włożyć do woreczka i schować do zamrażarki.

Ugotować budyń i mieszać od czasu do czasu, ma być jeszcze ciepły. Jabłka i rabarbar pokroić a czereśnie wydrążyć. Na cieście rozsypać połowę kisielu wyłożyć jabłka, rabarbar, czereśnie i borówki i posypać resztą kisielu. Zakryć owoce ciepłym budyniem i zetrzeć na wierzch ciasto z zamrażarki. Ciasto piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak