Ciasto z budyniem i owocami Zewy

Ciasto z budyniem i owocami Zewy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kruche, budyń i owoce to super smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto. Co prawda dziś znowu jest gorąco ale dla kawałka tego ciasta warto się pomęczyć przy włączonym piekarniku
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna typ 500

    500 gramów
  • jajko

    2 sztuki
  • masło 82%

    250 gramów
  • cukier trzcinowy

    0.5 szklanki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Owoce:

  • jabłka

    2 sztuki
  • rabarbar

    4 sztuki
  • czereśnie

    300 gramów
  • borówki

    1 szklanka

Budyń:

  • mleko

    1.2 litra
  • budyń waniliowy

    3 opakowania
  • cukier

    3 łyżki

Dodatkowo:

  • kisiel cytrynowy

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki ciasta połączyć w robocie z nożami do siekania. Blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wylepić dno blaszki i nakłuć widelcem, wstawić blachę do lodówki na co najmniej pół godziny. Resztę włożyć do woreczka i schować do zamrażarki.

Ugotować budyń i mieszać od czasu do czasu, ma być jeszcze ciepły. Jabłka i rabarbar pokroić a czereśnie wydrążyć. Na cieście rozsypać połowę kisielu wyłożyć jabłka, rabarbar, czereśnie i borówki i posypać resztą kisielu. Zakryć owoce ciepłym budyniem i zetrzeć na wierzch ciasto z zamrażarki. Ciasto piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można posypać cukrem pudrem.

ZEWA
cukier trzcinowy jasny

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat