Ciasto z budyniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanka
  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    3/4 szklanki
  • kakao

    2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • aromat waniliowy

    2 krople
  • masło

    1 kostka
  • mleko

    1,5 szklanki
  • budyń czekoladowy

    2 opakowania
  • cukier puder

    5 łyżeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: jajka zmiksować z cukrem. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia wymieszać drewnianą łyżką. Dodać kakao i aromat, ponownie wszystko wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec ok 30-35 min w 180 stopniach. Ostudzić.

Krem budyniowy: budyń zagotować na mleku i pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i miksować dodając naprzemiennie ostygnięty budyń do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Wierzch biszkopta przełożyć masą budyniową i udekorować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cooleczka 19.01.2012 11:18
lubie czekoladowe ciasta
agnieszka214 28.12.2011 09:54
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat