Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z brzoskwiniami na maślance - przepis

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maślanka 1 szklanka
cukier 3/4 szklanka
mąka 2,5 szklanka
jajko 3 sztuka
proszek do pieczenia 3 łyżeczka
olej 0,5 szklanka
cukier wanilinowy 16 gram
brzoskwinia 3 sztuka
masło 50 gram
mąka 10 łyzka
cukier 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z brzoskwiniami na maślance - przepis

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Stopniowo wlewamy olej, a później maślankę. Do miseczki przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i miksując na wolnych obrotach dodajemy do wcześniej powstałej masy.
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy (masło, mąkę (10 łyż), cukier (4 łyż). Brzoskwinie kroimy na kawałki. Ciasto wykładamy do formy 25 x 35 cm wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną lub mąką. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwini i równomiernie obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 175 C przez 50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min. w piekarniku. Smacznego.Więcej na www.ilovebake.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak