Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z brzoskwiniami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt jasny

jajko 5 szt
cukier kryształ 5 łyżek
mąka pszenna 5 łyżek

Pozostałe składniki

jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
budynie śmietnkowe 2 opakowania
sok z brzoskwiń 2 szklanki
wiórki kokosowe 25 dag
margaryna 1 kostka
cukier kryształ 1/2 szklanki

Porada

Wymiary blaszki do pieczenia: 24x34cm Jeśli w puszcze nie ma 2 szklanek soku z brzoskwiń to należy dolać wody lub dodać kompot z brzoskwiń.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z brzoskwiniami

1. Upiec biszkopt z 5 jaj: 1. żółtka oddzielić od białek. Białka lekko ubić, po czym stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, gdy będzie ubite, dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Kolejno przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Masę wylać do okragłej blaszki wysmarowanej margaryna (tylko spód). Piec w temp 180 st C ok 30 min.
2. Margarynę rozpuścić, wsypać kokos i cukier. Przestudzić. Wbić 1 jajo i żółtko.
3. 1 szkl. soku z brzoskwiń zagotować,a w drugiej wymieszać 2 budynie i ugotować jak budyń z paczki.
4. Brzoskwinie pokroić w paski.
5. Jeszcze ciepły biszkopt wyłożyć z blaszki na folię. Biszkopt wraz z folią włożyć do czystej umytej blaszki.
6. Pokrojone brzoskwinie ułożyć na upieczonym biszkopcie.
7. Na ułożone brzoskwinie wylać ugotowany budyń
8. Na budyń wyłożyć przyrządzoną masę kokosową. Wygładzić nożem. Zapiekać ok 15min w temp 180st C na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak