Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Biszkopt
-
jajko
4 -
cukier
5 łyżek -
mąka
5 łyżek -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
ptasie mleczko
-
mleko skondensowane
400 ml -
galaretka cytrynowa
1 -
reszta:
-
galaretka pomarańczowa
2 -
brzoskwinie
0,5 kg
Przepis i sposób przygotowania Ciasto z brzoskwiniami
Galaretkę cytrynową przygotować w połowie podanej ilości wody.
Jedna galaretkę pomarańczową w ¾ podanej ilości wody.
Brzoskwinie obrać i pokroić. Rozgotować je i wsypać galaretkę pomarańczową. Ostudzić, ale tak żeby jeszcze nie stężało.
Mleko ubić na sztywno i pod koniec wlać zimną galaretkę cytrynową.
Biszkopta posmarować masą brzoskwiniową. Przykryć drugim i rozłożyć ptasie mleczko. Polać tężejącą galaretką pomarańczową. Wstawić do lodówki.
Komentarze (4)