Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z brzoskwiniami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 gram
cukier 150 gram
cukier waniliowy 1 sztuka
jajko 2 sztuki
margaryna 125 gram
śmietana 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Biszkopt

jajko 3 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Krem

masło 300 gram
budyń śmietankowy 2 sztuki z białą czekoladą
mleko 900 ml
cukier 5-6 łyżek
cytryna 1 sztuka
ekstrakt waniliowy

Dodatkowo

dżem 0.5 litra
galaretka cytrynowa 1 sztuka
brzoskwinie w puszce
czekolada gorzka 30 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z brzoskwiniami

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, partiami dodać miękką margarynę. Odłożyć 2 łyżki śmietany do miseczki i dodać kakao, wymieszać na papkę. Do reszty śmietany dodać sodę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem połączyć ( oprócz kakao) i zagnieść ciasto. Podzielić na dwa i do jednej części wgnieść kakao. Z ciasta białego upiec jeden placek a z kakaowego dwa. Piec w temp. 180stopni 10 - 12 minut.

Jajka na biszkopt ubić z cukrem. Do puszystej ubitej masy dodać mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie i wylać do formy. Wyrównać i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu w zimnym biszkopcie wyciąć szklanką 11 otworów na brzoskwinie.

Proszek budyniowy wymieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące mleko wlać budyń i wymieszać. Zagotować i odstawić do schłodzenia. Mieszać od czasu do czasu.

W między czasie dżem przełożyć do rondla i zagotować, wsypać suchą galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia.

Masło utrzeć dodając po łyżce chłodnego budyniu. Dodać ekstrakt wanilii i sok wyciśnięty z cytryny.

Przełożenie: Na ciasto białe wyłożyć tężejący dżem i przykryć ciastem ciemnym. Posmarować ok. 1/3 kremu i położyć biszkopt z otworami. Nasączyć sokiem z brzoskwiń. Do wyciętych otworów włożyć dokładnie osączone połówki brzoskwiń. Wyłożyć resztę kremu ( zostawić 2 łyżki na posmarowanie góry ciasta) i przykryć ciemnym ciastem. Górę cienko posmarować kremem i posypać startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela 21.01.2024 13:39
Ciasto pyszne jednak jak dla mnie sok z cytryny dodany do masy budyniowej sprawia że jej konsystencja dla mnie nie była odpowiednia. Trzymałam w lodówce, zrobię to ciasto jeszcze raz ale bez dodawania soku z cytryny do masy budyniowej
Doradca Smaku 25.01.2024 08:56
Oczywiście można zrezygnować z soku z cytryny do masy budyniowej lub zmniejszyć jego ilość :) Pozdrawiam!
Agnieszka-87-25 26.05.2017 18:29
fajne zestawienie smaków
iziona 26.10.2015 10:12
Ciasto wyglada tak, ze zapiera dech :)
Madzai 24.10.2015 18:05
Pyszne ciacho
Grazyna0211 24.10.2015 10:48
świetne ciasto
Mniam 24.10.2015 09:19
Chętnie się poczęstuje takim cudownym ciastem :)
ben-ka 24.10.2015 08:57
Bardzo smakowicie wygląda Twoje ciasto.
Ifa 24.10.2015 08:43
Wygląda cudnie! Umiesz zawsze wyczarować takie smakołyki :-)
JulkaTomeczek 23.10.2015 23:10
Piękne ciasto
Iwusia 23.10.2015 23:00
pięknie wygląda i pewno wspaniale smakuje
Ada-Gaba 23.10.2015 22:50
Smakowicie wygląda
MałaMi89 23.10.2015 21:35
Świetnie się prezentuje! Może być nawet tortem :)
kloruś 23.10.2015 20:53
chętnie bym skosztowała!
Marta1986 23.10.2015 20:51
ymmm dodaje do ulubionych
Bernadeta1 23.10.2015 20:42
smaczne i pięknie się prezentuje
Renataj 23.10.2015 20:30
Prezentuje się obłędnie:)
joannaa24 23.10.2015 20:13
Smakowicie wygląda
gosia1988 23.10.2015 19:57
pyszności :)
norweska20 23.10.2015 19:49
wygląda bardzo smakowicie
pajbek 23.10.2015 19:42
Pysznie wygląda :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak