Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z brzoskwiniami
Jajka na biszkopt ubić z cukrem. Do puszystej ubitej masy dodać mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie i wylać do formy. Wyrównać i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu w zimnym biszkopcie wyciąć szklanką 11 otworów na brzoskwinie.
Proszek budyniowy wymieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące mleko wlać budyń i wymieszać. Zagotować i odstawić do schłodzenia. Mieszać od czasu do czasu.
W między czasie dżem przełożyć do rondla i zagotować, wsypać suchą galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia.
Masło utrzeć dodając po łyżce chłodnego budyniu. Dodać ekstrakt wanilii i sok wyciśnięty z cytryny.
Przełożenie: Na ciasto białe wyłożyć tężejący dżem i przykryć ciastem ciemnym. Posmarować ok. 1/3 kremu i położyć biszkopt z otworami. Nasączyć sokiem z brzoskwiń. Do wyciętych otworów włożyć dokładnie osączone połówki brzoskwiń. Wyłożyć resztę kremu ( zostawić 2 łyżki na posmarowanie góry ciasta) i przykryć ciemnym ciastem. Górę cienko posmarować kremem i posypać startą czekoladą.