Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z białek z mieszanką keksową

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 7 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 30 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sok z cytryny 3 łyżki
aromat cytrynowy 1/2 łyżeczki
masło 20 dag
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
bakalie 1 mieszanka keksowa
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
sól do smaku szczypta
czekolada deserowa 10 dag
biała czekolada płatki

Porada

Ciasto można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z białek z mieszanką keksową

Kroki postępowania

1
Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Mieszankę keksową i skórkę pomarańczową wymieszać z 2 łyżkami mąki.
Krok 1 - Ciasto z białek z mieszanką keksową  foto
2
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy.
Krok 2 - Ciasto z białek z mieszanką keksową  foto
3
Do ubitych białek dodawać stopniowo mąkę, sok z cytryny, aromat i przestudzone masło, delikatnie mieszając.
Krok 3 - Ciasto z białek z mieszanką keksową  foto
4
Pod koniec wsypać mieszankę keksową, delikatnie wymieszać.
Krok 4 - Ciasto z białek z mieszanką keksową  foto
5
Ciasto przelać do przygotowanej foremki keksowej i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Krok 5 - Ciasto z białek z mieszanką keksową  foto
6
Piec w temp 180 stopni około 40 minut. Upieczone, zimne ciasto oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać płatkami białej czekolady.
Krok 6 - Ciasto z białek z mieszanką keksową  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

migotka28 12.11.2014 21:30
ładnie wygląda musze wypróbowac przepis bo lubie takie keksiki
AnnieB 12.11.2014 17:33
Bardzo apetyczne!
jola91 12.11.2014 10:12
Świetny przepis, na pewno skorzystam :D
Bernadeta1 12.11.2014 10:04
Ciekawy przepis na smaczne ciasto z wykorzystaniem białek
ben-ka 12.11.2014 09:08
Przydatny przepis na wykorzystanie białek.
Magula 12.11.2014 07:56
to ciekawy pomysł na wykorzystanie białek, muszę pamiętać o tym przepisise
Marta Ryżek-Kalkowska 11.11.2014 23:15
Lubie białkowe ciasta , bo są takie lekkie.
Iwusia 11.11.2014 22:57
podoba mi się ten przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak