Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

ciasto z białek

3.7
(3)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
4 sztuki
mąki pszennej
0,5 szklanki
cukru
0,5 szklanki
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
białek
9 sztuk
cukru
0.5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 łyżki
Sklep Prymat
kakao
2 łyżki
marmolada
4 łyżki
polewa czekoladowa
1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z białek

Biszkopt: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170°C.Ostudzić.Posmarować biszkopt marmoladą lub dżemem. Krem piankowy: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, pozostawić do ostudzenia. Ubić 3 białka z 2 łyżkami cukru na sztywno , dodać 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Wylać to na posmarowany dżemem biszkopt,wyrównać i schłodzić. Podobnie postępujemy z kolejnymi trzema białkami , 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami rozpuszczonej żelatyny z tym że do białek dodajemy kakao i dokładnie wszystko mieszamy.Wylewamy na białą masę piankową i schładzamy w lodówce.Na to wyłożyć ostatnią białą warstwę pianki przygotowanej w ten sam sposób lecz bez kakaa.Schładzamy w lodówce.Schłodzone ciasto oblać polewą czekoladową (nie gorącą lecz lekko schłodzoną).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 10.04.2013 21:30
bardzo lubię takie ciasta
Anna152 19.01.2012 01:04
pycha
Anna152 19.01.2012 01:04
pycha
iziona 27.12.2011 09:21
Fakt, wyglada pysznie
Monika111 26.12.2011 20:46
Wygląda obłędnie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak