Ciasto z bezami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biszkopt ciemny

    1 szt
  • ajerkoniak

    1 szkl
  • śmietana 30%

    2 kubki
  • żelatyna

    3 łyżeczki
  • bezy

    20-30 szt
  • biała czekolada

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z bezami foto
Pieczemy ciemny biszkopt z 3 jaj
Krok 2 - Ciasto z bezami foto
Śmietanę ubijamy na sztywno dolewając na końcu ajerkoniak i żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody
Krok 3 - Ciasto z bezami foto
Połowę masy rozsmarowujemy na biszkopcie, układamy bezy.
Krok 4 - Ciasto z bezami foto
Nakładamy resztę masy i posypujemy startą czekoladą.
Krok 5 - Ciasto z bezami foto
Wkładamy do lodówki aż masa dobrze zgęstnieje

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magduś83 06.03.2013 15:37
Droga Joanno śmietany 400, a czy można zastąpić bezy, pewnie tak np. ciepłymi lodami czyli tzw.murzynkami, ale do tej masy nigdy nie próbowałam, wiec moe Ty zaryzykujesz :)
elficzna 06.03.2013 12:13
kocham bezy!
Katarzyna34 06.03.2013 09:13
wspaniale wygląda
SmakolykiJoanny 06.03.2013 09:12
Śmietany ile ma być 400 czy 800 nie napisałaś
Rafał10 06.03.2013 08:49
do kawusi, oj by się zjadło :D
sara1 06.03.2013 08:41
pyszniutkie ciasto
SmakolykiJoanny 06.03.2013 07:13
Fajny pomysł spodobał mi się czy zamiast bezy można dać coś innego ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat