Ciasto z bezami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • czekolada

    10 dag
  • mleko

    2 szkl
  • budyń śmietankowy

    2 op
  • żółtko jaja

    3 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • masło 250 g

    1 kostka
  • margaryna

    2 łyżki
  • cukierki krówki

    25 dag
  • bezy

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ubijamy pianę z 4 białek, a następnie ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dodajemy startą czekoladę i ponownie mieszamy.
Wylewamy ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy 30 minut.
Żółtka mieszamy z cukrem. Masę mieszamy z budyniami i szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy i wlewamy budynie. Gotujemy i studzimy. Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie i układamy bezy.
Krówki i margarynę roztapiamy na wolnym ogniu, cały czas mieszamy. Lekko studzimy i polewamy bezy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misia13 31.03.2011 22:32
mniam;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat