Ciasto z bezą, migdałami, borówką i malinami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • margaryna

    1/2 szt
  • miód spadziowy

    1 łyżka
  • jajka

    1 szt
  • cukier waniliowy

    15 g
  • cukier

    1/2 szt
  • soda oczyszczona

    1 płaska łyżeczka
  • mąka tortowa

    350 g/ lub więcej

białka

  • białka

    2 szt / ok 60g
  • cukier puder

    100 g

Masa ;

  • śmietana kremówka

    1 L
  • cukier puder

    5 łyżek

Galaretka

  • galaretka czerwona

    1 szt
  • żelatyna

    3 łyżeczki
  • maliny

    2 szkl
  • borówka amerykańska

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto  z bezą, migdałami, borówką i malinami  foto
Do miski wkładamy jajo, margarynę, cukry, miód i zagniatamy dłonią, po czym dodajemy mąkę z sodą i wyrabiamy na gładkie ciasto, dosć szybko by się nie ogrzało za bardzo , ilość mąki zależy od wielkości jaja więc czasem wejdzie mniej czasem więcej, zawijamy w folię spożywczą i wkłądamy do lodówki na 30 min.
Krok 2 - Ciasto  z bezą, migdałami, borówką i malinami  foto
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy i przekładamy na papier do pieczenia , jedno ciasto pieczemy bez bezy, więc wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 180st i ok 10 min pieczemy.Kolor ciasta zależy też od użytego miodu.

Drugie ciasto pokrywamy bezą; Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy by masa była sztywna , wykładamy na rozwałkowane ciasto posypujemy migdałami i pieczemy 10 min jak poprzedni,ale po tym czasie zmniejszamy do 50st i ok 20 min dosuszamy bezę .
Krok 3 - Ciasto  z bezą, migdałami, borówką i malinami  foto
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody jak na opakowaniu,ale dodajemy żelatynę, mieszamy, gdy zacznie tężeć dodajemy opłukane i wysuszone owoce, mieszamy.
Krok 4 - Ciasto  z bezą, migdałami, borówką i malinami  foto
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem . dzielimy na pół.
Krok 5 - Ciasto  z bezą, migdałami, borówką i malinami  foto
Na upieczone zimne ciasto bez bezy, wykładamy połowę śmietany.
Krok 6 - Ciasto  z bezą, migdałami, borówką i malinami  foto
Na śmietanę dajemy tężejącą galaretkę z owocami i wstawiamy do lodówki, musi nam zastygnąć , ważne by śmietanę która czeka na swoją kolej też wstawić do lodówki bo nam obleci wodą i będzie po masie
Krok 7 - Ciasto  z bezą, migdałami, borówką i malinami  foto
Na zastygniętą galaretkę wykładamy drugą część śmietany.
Krok 8 - Ciasto  z bezą, migdałami, borówką i malinami  foto
Ostatni etap to położenie ciasta z bezą na wierzch i do lodówki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna34 28.08.2014 19:56
świetnie wygląda
wyattearp 24.08.2014 20:08
super ciacho
Maria 70 24.08.2014 17:56
Prawdziwa rozpusta.
Smaczna_B 24.08.2014 17:50
Cudownie wygląda!
Natalija 24.08.2014 16:53
pyszności :)
malaczarna23 24.08.2014 16:07
Wyglada przepysznie:)
ice cubes 24.08.2014 14:25
dobry deser
Janina 24.08.2014 14:17
Super ciacho;)
Anna169Hosz 24.08.2014 14:14
Zapowiada się wspaniale!
Krystyna32 24.08.2014 14:08
apetyczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat