Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z bezą, konfiturą porzeczkową i kremem mango

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto półkruche
mąka pszenna 600 g
masło 300 g
cukier puder 80 g
kwaśna śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko surowe 6 szt.
cukier kryształ 150 g
pomarańcza ½ szt.
Krem mango:
masło 200 g
cukier kryształ 80 g
mleko 600 ml
mąka ziemniaczana 4 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
mango dojrzałe 1 szt.
żółtko surowe 1 szt.
pomarańcza ½ szt.
Składniki dodatkowe:
czekolada do dekoracji
białko 7 szt.
konfitura 8 porzeczkowa
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z bezą, konfiturą porzeczkową i kremem mango

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Delikatnie wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, masło, żółtka i śmietanę.
Krok 1 - Ciasto z bezą, konfiturą porzeczkową i kremem mango foto
2
Posiekać składniki nożem.
Krok 2 - Ciasto z bezą, konfiturą porzeczkową i kremem mango foto
3
Zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 10 minut.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i ułożyć w formie do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm (2 identyczne formy do pieczenia).
Krok 3 - Ciasto z bezą, konfiturą porzeczkową i kremem mango foto
4
Przygotowane ciasto posmarować konfiturą (po 4 łyżki na każdą część ciasta).
Krok 4 - Ciasto z bezą, konfiturą porzeczkową i kremem mango foto
5
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do niej cukier, a na samym końcu sok wyciśnięty z pomarańczy. Podzielić na dwie części i wyłożyć na blaty ciasta z konfiturą.

Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.
Krok 5 - Ciasto z bezą, konfiturą porzeczkową i kremem mango foto
6
Po obraniu mango pokroić w grubą kostkę. Zmiksować na mus razem z sokiem wyciśniętym z pomarańczy oraz z cukrem. Przelać do garnka. dodać 400 ml mleka, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Pozostałe mleko wymieszać z obiema mąkami i żółtkiem, a następnie dodać do gotującego płynu. Cały czas mieszając, zagotować. Budyń zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzeć. Cały czas ucierając dodawać po łyżce ostudzonego budyniu - krem musi być gładki.
Krok 6 - Ciasto z bezą, konfiturą porzeczkową i kremem mango foto
7
Przygotowanym kremem mango posmarować jedno z upieczonych ciast. Przykryć drugim, lekko dociskając. Całość wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Przed podaniem ciasto udekorować czekoladą i oprószyć cukrem pudrem.
Krok 7 - Ciasto z bezą, konfiturą porzeczkową i kremem mango foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 04.12.2013 08:31
smaczne połączenie smaków
MAR3STA 25.11.2013 11:32
wygląda wyśmienicie
ana1 18.10.2013 16:36
cudne ciasto
joanna30 18.10.2013 12:34
Ciacho na pewno pyszne a zdjęcie piekne :
sara1 18.10.2013 10:17
piękne i apetyczne
Megg 18.10.2013 10:17
wyśmienite ciasto
matesko 18.10.2013 09:31
smaczne ciacho
jasiek 18.10.2013 09:17
apetyczne do kawki
Mysiunia 18.10.2013 09:15
apetyczne :)
Monia 18.10.2013 08:43
Na pewno przepyszne... mniam :D
monisia1977 18.10.2013 08:04
fajne ciacho
Kasnaj 17.10.2013 22:43
pięknie wygląda
Kuchenka 17.10.2013 22:31
ciasto wydaje się bardzo apetyczne :p

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak