CIASTO Z BANANAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • banan

    2 szt
  • krakersy

    2 opakowania
  • masa krówkowa

    1 puszka
  • mleko

    1/2 litra
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • masło

    1 kostka
  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie
  • śmietana 30%

    2 kubki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z ½ litra mleka odlałam pół szklanki, dodałam żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam. Resztę mleka zagotowałam. Wlałam przygotowaną masę mączno – jajeczną i cały czas mieszając doprowadziłam do zagotowania.( Masa powinna być gęsta jak budyń )
Masę wystudziłam – do prawie zimnej dodałam masło i cukier puder, zmiksowałam ( tak długo aż stała się puszysta ). Na koniec wrzuciłam pokrojone w kosteczkę banany i wymieszałam łyżką.

Dno blaszki o średnicy ok. 22x33 cm wyłożyłam krakersami. Na nie położyłam masę budyniową, którą przykryłam następną warstwą krakersów.

Bitą śmietanę ubiłam z cukrem pudrem . Pod koniec dodałam zimną ale nie tężejącą galaretkę cytrynową, którą wcześniej rozpuściłam w ½ szklanki wody. Tak przygotowaną masę wyłożyłam na krakersy. Masę przykryłam następną warstwą krakersów. Wierzch ciasta posmarowałam masą krówkową, którą wcześniej delikatnie podgrzałam ( w celu lepszego rozprowadzenia się masy )

krakersy-użyłam paczkowane po 195 gram każdy
śmietana w kubku 30% - 330 ml (z Biedronki )

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
treonina 08.02.2013 18:52
ciasto super! zmien sobie w opisie baban na banan :-)
Konczi 08.02.2013 18:48
smakowite ciacho
Ania28 08.02.2013 18:34
super smaki- toffi, banan i śmietanka Rewelacja
babajaga1969 08.02.2013 18:28
pyszne ciacho -ładnie wygląda
jordi 08.02.2013 18:28
wygląda zachęcająco-na pewno przetestuję
Sylwia26 08.02.2013 18:08
apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat