ciasto z awokado i posypką pistacjową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • awokado

    1 szt
  • sok z limonki

    2 łyżeczki
  • skórka z limonki

    1 szt
  • cukier

    9 łyżek
  • masło miękkie

    200 g
  • mąka pszenna

    300 g
  • jajka

    4 szt
  • mleko

    50 ml
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

dodatkowo

  • cukier puder

    150 g
  • skórka z limonki

    1 szt
  • sok z limonki

    na oko
  • pistacje posiekane

    1 filiżanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, obrać ze skórki, skropić limonką i zmiksować blenderem.
Formę do ciasta o długości ok 25 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą lub kaszką.
Piekarnik nagrzać do ok 175 stopni, funkcja góra/dół.
Masło zmiksować na jednolitą masę z cukrem, dodawać po jednym jajku dalej miksując do gładkiej konsystencji.
Przesianą mąkę, migdały i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.
Dodawać je na zmianę z awokado i mlekiem do masy maślanej, ciągle miksując.
Ciasto przełożyć do formy i piec ok 70 minut do efektu suchego patyczka.
W trakcie pieczenie po ok 40 minut przykryć ciasto folią aluminiową, aby się nie przypiekło.
Ciasto odstawić do ostudzenia.
Pistacje posiekać.
Przygotować polewę.
Cukier puder wymieszać na gładką masę z sokiem i skórką z limonki.
Gotową posmarować ciasto i posypać pistacjami.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 02.10.2016 07:48
Takie ciasto to musi być pyszne.
Wiktoria29 01.10.2016 21:24
wygląda apetycznie chętnie bym spróbowała
Beatris 01.10.2016 19:11
Wygląda bardzo smakowicie :)
Patrycja33 01.10.2016 18:06
ciekawa jestem jak smakuje, chętnie bym sie poczęstowała:-)
Aleksandra/Olcia 01.10.2016 16:53
wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat