Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z awokado i posypką pistacjową
Formę do ciasta o długości ok 25 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą lub kaszką.
Piekarnik nagrzać do ok 175 stopni, funkcja góra/dół.
Masło zmiksować na jednolitą masę z cukrem, dodawać po jednym jajku dalej miksując do gładkiej konsystencji.
Przesianą mąkę, migdały i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.
Dodawać je na zmianę z awokado i mlekiem do masy maślanej, ciągle miksując.
Ciasto przełożyć do formy i piec ok 70 minut do efektu suchego patyczka.
W trakcie pieczenie po ok 40 minut przykryć ciasto folią aluminiową, aby się nie przypiekło.
Ciasto odstawić do ostudzenia.
Pistacje posiekać.
Przygotować polewę.
Cukier puder wymieszać na gładką masę z sokiem i skórką z limonki.
Gotową posmarować ciasto i posypać pistacjami.
Smacznego!