Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z awokado i posypką pistacjową

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

awokado 1 szt
sok z limonki 2 łyżeczki
skórka z limonki 1 szt
cukier 9 łyżek
masło miękkie 200 g
mąka pszenna 300 g
jajko 4 szt
mleko 50 ml
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

dodatkowo

cukier puder 150 g
skórka z limonki 1 szt
sok z limonki na oko
pistacje posiekane 1 filiżanka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z awokado i posypką pistacjową

Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, obrać ze skórki, skropić limonką i zmiksować blenderem.
Formę do ciasta o długości ok 25 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą lub kaszką.
Piekarnik nagrzać do ok 175 stopni, funkcja góra/dół.
Masło zmiksować na jednolitą masę z cukrem, dodawać po jednym jajku dalej miksując do gładkiej konsystencji.
Przesianą mąkę, migdały i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.
Dodawać je na zmianę z awokado i mlekiem do masy maślanej, ciągle miksując.
Ciasto przełożyć do formy i piec ok 70 minut do efektu suchego patyczka.
W trakcie pieczenie po ok 40 minut przykryć ciasto folią aluminiową, aby się nie przypiekło.
Ciasto odstawić do ostudzenia.
Pistacje posiekać.
Przygotować polewę.
Cukier puder wymieszać na gładką masę z sokiem i skórką z limonki.
Gotową posmarować ciasto i posypać pistacjami.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 02.10.2016 07:48
Takie ciasto to musi być pyszne.
Wiktoria29 01.10.2016 21:24
wygląda apetycznie chętnie bym spróbowała
Beatris 01.10.2016 19:11
Wygląda bardzo smakowicie :)
Patrycja33 01.10.2016 18:06
ciekawa jestem jak smakuje, chętnie bym sie poczęstowała:-)
Aleksandra/Olcia 01.10.2016 16:53
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak