Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z amaretto i migdałami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
masło 150 g
cukier 0,5 szkl
jajko 2 szt
likier amaretto 4 łyżki
Polewa:
płatki migdałowe 70 g
masło 50 g
cukier 5-6 łyżek
śmietana kremówka 3 łyżki
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z amaretto i migdałami

Masło roztapiamy w rądelku. Mąke pzresiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy lekko przestudzone roztopione masło i likier oraz make delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnik ado 200 stopni pieczemy ok 20 min
Polewa:
W rondelku roztapiamy masło dodajemy cukier i resztę składników stale mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Wylewamy polewe na ciasto po 20 min pieczenia i wstawiamy jeszcze na ok 15 min az migdały się zarumienią temp (220stopni)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak