Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wytrawne
Kroki postępowania
Drożdże rozetrzeć z cukrem , dodać 2 łyżki mąkii trochę ciepłego mleka, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu. Tłuszcz stopić i ostudzić.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać do mąki, wbić jajka, wlać resztę mleka z solą i tłuszcz. Wyrobić ciasto, będzie dość luźne. Oprószyć mąką , przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Farsz.
Sałatę same listki bez zgrubień opłukać, osuszyć ściereczką i drobno posiekać.
Łososia i fetę też drobno pokroić.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części , mocno podsypujemy mąką i rozklepujemy placek szerokości blaszki : 23 X 23 cm.
Wykładamy go na przygotowaną formę.
Robimy wzorek.
Ciasto pieczemy ok. 40- 45 minut w 170-180 C.