Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto wytrawne

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże 2 dag
mleko 1 niepełna szklanka
jajko 2
masło lub margaryna 3 łyżki
cukier 1 płaska łyżeczka
sól do smaku

Farsz

łosoś wędzony plastry 135 g
sałata rzymska 125 g same listki
ser feta 90 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wytrawne

Kroki postępowania

1
Ciasto.
Drożdże rozetrzeć z cukrem , dodać 2 łyżki mąkii trochę ciepłego mleka, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu. Tłuszcz stopić i ostudzić.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać do mąki, wbić jajka, wlać resztę mleka z solą i tłuszcz. Wyrobić ciasto, będzie dość luźne. Oprószyć mąką , przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Farsz.
Sałatę same listki bez zgrubień opłukać, osuszyć ściereczką i drobno posiekać.
Łososia i fetę też drobno pokroić.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części , mocno podsypujemy mąką i rozklepujemy placek szerokości blaszki : 23 X 23 cm.
Wykładamy go na przygotowaną formę.
Krok 1 - Ciasto wytrawne foto
2
Składniki farszu mieszamy ze sobą i wykładamy na pierwszy placek.
Krok 2 - Ciasto wytrawne foto
3
Z pozostałego ciasta rozklapujemy drugi placek i nakładamy go na farsz.
Robimy wzorek.
Ciasto pieczemy ok. 40- 45 minut w 170-180 C.
Krok 3 - Ciasto wytrawne foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 20.02.2016 20:14
Bardzo Wam dziękuję, a ciasto jest bardzo smaczne , nawet następnego dnia.
mysza75 20.02.2016 11:52
bardzo lubię takie ciasta
kuchcik89 20.02.2016 09:40
fajny pomysł :) sycące ciasto :)
jagoda5913 20.02.2016 00:41
dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak