Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wiśniowy przekładaniec
Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać. Do piany z białek wbić po jednym żółtku i dalej całość ubijać.
Do ubitej masy jajecznej dodać przesianą przez sito mąkę tortową wymieszaną z mąka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę (25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni.
Wiśnie odsączyć na sitku. Potrzebne będzie 500 ml soku z wiśni. Cukier, mąkę ziemniaczaną i trochę soku z wiśni wymieszać. Resztę z 500 ml soku zagotować. Dodać wymieszaną mąkę z cukrem, chwilę pogotować, tak aby powstał kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać.
Upieczony jasny biszkopt posmarować dżemem wiśniowym i wyłożyć kisiel z wiśniami, tworząc pasy szerokie na 3 cm i wysokie ok. 2 cm.
Biszkopt ciemny:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać 2 łyżki soku wiśniowego. Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakaem i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę (25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 25 minut w temperaturze 175 stopni. Biszkopt powinien być wysokości ok. 1 cm. Upieczony, jeszcze ciepły biszkopt, posmarować dżemem wiśniowym i posmarowaną stroną przyłożyć do masy z wiśniami (biszkopt dla ułatwienia można pokroić w pasy). Starać się docisnąć tak, aby nie rozgnieść ułożonych pasów z wiśni.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie jogurt naturalny. Zmiksować. Żelatynę zalać 4-5 łyżkami zimnej wody, jak napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzoną, ale nadal ciepłą połączyć z pianką. Dobrze wymieszać i wyłożyć na ciemny biszkopt. Wyrównać powierzchnię.
Na śmietanie zrobić paski szerokości 1 cm (patyczkami od lodów). Ciasto wstawić do lodówki. Po stężeniu śmietany, pędzelkiem udekorować kontury, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Smacznego!