Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Wiśniowiec

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczki
cukier 1 szklanka+1/2 szklanki
kakao 4 łyżki
olej 3/4 szklanki
woda 1/2 szklanki

Krem budyniowy

mleko 2% 1/2 litra
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 4 łyżki
masło 125 g
aromat migdałowy do smaku

Frużelina wiśniowa

wiśnie w syropie 900 ml
żelfix 1 torebka 3:1
cukier 4 łyżki
woda 100 ml
cytryna 1/2 sztuki

Poncz

wiśniówka 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki

Dekoracja

gorzka czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Wiśniowiec

Kroki postępowania

1
CIASTO: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki,wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.
Krok 1 - Ciasto Wiśniowiec foto
2
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany.Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać- ja miałam o wym 27/39 cm.Piec 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Krok 2 - Ciasto Wiśniowiec foto
3
KREM BUDYNIOWY: Krem: Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz kilka kropel olejku migdałowego lub śmietankowego.
Krok 3 - Ciasto Wiśniowiec foto
4
FRUŻELINA WIŚNIOWA: Wiśnie przelewamy do rondla wraz z sokiem, dodajemy cukier, wodę oraz żelfiks zagotowujemy wyciskamy sok z cytryny, gotujemy 3 minuty do zaniku piany, odstawiamy do wystudzenia.MASA ŚMIETANOWA: Dobrze schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone-też z lodówki, dodajemy cukier puder, miksujemy do uzyskania gęstego kremu, uważać aby nie ubijać zbyt długo bo krem może się zważyć!
Krok 4 - Ciasto Wiśniowiec foto
5
PONCZ: Nalewkę mieszamy z zimną przegotowaną wodą.PRZEŁOŻENIE: Jeden blat kakaowego ciasta nasączamy ponczem, smarujemy połową frużeliny wiśniowej, wykładamy krem budyniowy, przykrywamy blatem kakaowym który również nasączamy, smarujemy warstwą wiśni, na wierzch wykładamy krem śmietanowy, wyrównać posypać startą czekoladą.Chłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
Krok 5 - Ciasto Wiśniowiec foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 08.05.2015 20:26
pyszne ciacho
inka2012 08.05.2015 12:24
rewelacyjnie wygląda :)
IZABELA29 08.05.2015 11:50
bardzo dobre
Zdzisław 08.05.2015 11:27
takie słodkości lubię zjeść
Wacław 08.05.2015 11:11
bardzo apetyczne :-)
Anna169Hosz 08.05.2015 10:33
Ale apetycznie wygląda!
Róża1 08.05.2015 10:03
rewelacyjne ciacho !!!!!!!!!!!!!!!
wyattearp 08.05.2015 09:42
super ciacho
Krzysztof15 08.05.2015 09:41
pyszne ciasto
Maridka19 08.05.2015 07:54
Bardzo smaczne ciasto :)
Ola1984 08.05.2015 07:44
Bardzo apetycznie wygląda :)
Renata9 08.05.2015 07:37
Rewelacyjne ciacho zrobiłaś Agatko, aż ślinka leci :-)
dom-agi 08.05.2015 06:52
Wygląda pysznie!
agogo2 07.05.2015 22:44
swietne ciasto
Janina 07.05.2015 21:41
Świetne ciacho;)
Mama niejadka 07.05.2015 21:10
super placuszek
DOROTA/PATI197799 07.05.2015 20:51
aż chce się jeść

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak