Ciasto Wiśniowiec

Ciasto Wiśniowiec

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajko

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczki
  • cukier

    1 szklanka+1/2 szklanki
  • kakao

    4 łyżki
  • olej

    3/4 szklanki
  • woda

    1/2 szklanki

Krem budyniowy

  • mleko 2%

    1/2 litra
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • masło

    125 g
  • aromat migdałowy

    do smaku

Frużelina wiśniowa

  • wiśnie w syropie

    900 ml
  • żelfix

    1 torebka 3:1
  • cukier

    4 łyżki
  • woda

    100 ml
  • cytryna

    1/2 sztuki

Poncz

  • wiśniówka

    1/2 szklanki
  • woda

    1/2 szklanki

Dekoracja

  • gorzka czekolada

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto Wiśniowiec foto
CIASTO: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki,wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.
Krok 2 - Ciasto Wiśniowiec foto
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany.Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać- ja miałam o wym 27/39 cm.Piec 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Krok 3 - Ciasto Wiśniowiec foto
KREM BUDYNIOWY: Krem: Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz kilka kropel olejku migdałowego lub śmietankowego.
Krok 4 - Ciasto Wiśniowiec foto
FRUŻELINA WIŚNIOWA: Wiśnie przelewamy do rondla wraz z sokiem, dodajemy cukier, wodę oraz żelfiks zagotowujemy wyciskamy sok z cytryny, gotujemy 3 minuty do zaniku piany, odstawiamy do wystudzenia.MASA ŚMIETANOWA: Dobrze schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone-też z lodówki, dodajemy cukier puder, miksujemy do uzyskania gęstego kremu, uważać aby nie ubijać zbyt długo bo krem może się zważyć!
Krok 5 - Ciasto Wiśniowiec foto
PONCZ: Nalewkę mieszamy z zimną przegotowaną wodą.PRZEŁOŻENIE: Jeden blat kakaowego ciasta nasączamy ponczem, smarujemy połową frużeliny wiśniowej, wykładamy krem budyniowy, przykrywamy blatem kakaowym który również nasączamy, smarujemy warstwą wiśni, na wierzch wykładamy krem śmietanowy, wyrównać posypać startą czekoladą.Chłodzić najlepiej całą noc w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 08.05.2015 20:26
pyszne ciacho
inka2012 08.05.2015 12:24
rewelacyjnie wygląda :)
IZABELA29 08.05.2015 11:50
bardzo dobre
Zdzisław 08.05.2015 11:27
takie słodkości lubię zjeść
Wacław 08.05.2015 11:11
bardzo apetyczne :-)
Anna169Hosz 08.05.2015 10:33
Ale apetycznie wygląda!
Róża1 08.05.2015 10:03
rewelacyjne ciacho !!!!!!!!!!!!!!!
wyattearp 08.05.2015 09:42
super ciacho
Krzysztof15 08.05.2015 09:41
pyszne ciasto
Maridka19 08.05.2015 07:54
Bardzo smaczne ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat